Добре дошли в страницата на
Лунна Папрат!

Радваме се, че ни намерихте!

Вероятно сте чули за нашия амбициозен проект по БНТ. Страхотно! Не е нужно да ви отегчаваме с детайли тук, но разбира се ще можете да намерите подробна информация на тази страница.

Много хора подкрепиха нашата инициатива. Бъдете един от нас!

Зaпознай се с историята на Крис

Кристиян е на 9 години, от София. На 1 май тази година, докато играе със свой връстник в градинката на НДК, той има нещастието да падне в дупката, от която се виждат фонтаните в подлеза. Вероятно повечето от вас са прочели или чули за трагичния инцидент. А до него се стига, защото от страната на главния вход на НДК тази дупка е обезопасена с метален парапет, но от срещуположната страна има само каменен декоративен елемент, който отделя дълбоката 6-7 метра пропаст от плитките басейни в пешеходната зона. Тичайки, Криси се насочва към северозападния край на дупката, стъпва на каменния блок, без да вижда и очаква, че след него зее бездна. Подхлъзва се и пада.

Веднага след трагедията мястото е оградено с лента, която стои и в момента, а Столична община планира да започне цялостна реконструкция на пространството с фонтаните. Цената обаче е здравето на едно дете.

Минути след падането Кристиян е приет в много тежко състояние в Пирогов. Борбата за живота му продължава 3 седмици в реанимация и още 2 месеца в детска неврохирургия. Благодарение на професионализма и интензивните грижи, той е стабилизиран и доведен до състояние на т.нар. будна кома (епикриза стр. 1, стр. 2 и стр. 3). През това време, освен да се молят да оцелее, родителите започват да мислят как да осигурят лечението му след преминаването на непосредствената опасност за живота му. Информирани са, че когато започне да диша самостоятелно, ще бъде изписан. Къде ще продължи лечението и извеждането му от будната кома? Никой не може да отговори, включително и Националната здравноосигурителна каса, защото в България все още няма клинична пътека за хора в будна кома, нито лечебно заведение, където да се провежда строго специфичната рехабилитация за тяхното състояние. Специалистите, които имат достатъчно познания за работа с деца в будна кома, също се броят на пръсти. А рехабилитацията трябва да започне веднага, за да има шансове детето да се „събуди”. Всеки ден без терапия намалява главоломно вероятността за възстановяване.

Родителите на Криси се свързаха с нас в средата на юни за съвет как да действат след преодоляване на критичния период. Посъветвахме ги веднага да подадат заявление във фонда за лечение на деца. На 19 юни го направиха. По-късно внесоха и оферта от една от най-реномираните рехабилитационни клиники в Европа – Schön Klinik Vogtareuth, Германия. За 83-дневно лечение цената е 136 224 евро.

Бяхме сигурни, че ЦФЛД ще финансира лечението, защото всички - лекари и институции – вече бяха потвърдили, че в България не е предвидено интензивно лечение на деца в будна кома. А фондът съществува именно за случаи, когато лечението не може да се проведе у нас адекватно и своевременно.

През юли родителите получиха писмо, с което ги насочват за консултация в МБАЛНП „Св. Наум” или СБАЛДБ. Избраха „Св. Наум”, защото за тази болница имаше посочен лекар за контакт – проф. Божинова. Когато отидоха при нея обаче, се оказа, че ЦФЛД не е изпратил никакви документи и искане за становище за лечението на Кристиян Кинчев в чужбина. Въпреки това проф. Божинова се зае със случая. На 22 юли Криси беше изписан от Пирогов и приет в „Св. Наум” за нови изследвания. Той е там и в момента, но вероятно в събота (9 август) или най-късно на 13 август, ще бъде изписан, защото клиничната пътека е изчерпана.

На 5 август Общественият съвет към ЦФЛД отказа финансиране. Когато родителите получат писменото решение, ще го публикуваме, за да ви запознаем с мотивите. Мотивите безспорно са важни, но в момента хиляди пъти по-важно ни е това дете да получи своя шанс и да се събуди. Цената на обезопасяването на един фонтан е 3-месечната чудовищна битка за живот на едно момченце. И още много месеци, може би години, мъчително възстановяване. Наистина се надяваме Общината да направи нужното, за да няма никога повече подобни трагедии.

Цената на 3-месечното лечение на същото дете в Германия е 136 224 евро. Това лечение ще е трамплин за връщането на Крис в нашия свят. След това ще има още много, много работа и за него, и за близките му, но най-важното ще е направено професионално и навреме.

Да помогнем на Криси навреме!
върни се